Unde se află moaștele Sfântului Ioan Botezătorul in prezent?

Astăzi părţi din moaştele Sfântului Ioan Botezătorul se găsesc la: Biserica Sfântul Dimitrie, Neo Phaleron, din localitatea Pireu (Grecia), la Biserica Sfântul Macarie din oraşul Alexandria (Egipt), la Catedrala Notre-Dame din Amiens (Franţa), la Muzeul Benaki din Atena, la Muzeul Topkapi din Istanbul, la Moscheea Ummayazilor, din Damasc (Siria), la Mănăstirea Cetinje (Muntenegru).

În România, moaște ale Înaintemergătorului se găsesc la Mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul din localitatea Lipnița, jud. Constanţa.

Cele mai recente moaște ale Sf. Ioan Botezătorul au fost descoperite în anul 2010 în Bulgaria, în oraşul Sozopol.

Pe data de 1 august 2010 se făcea publică descoperirea moaştelor Sf. Ioan Botezătorul într-o raclă găsită pe Insula Sf. Ivan (Ioan), în dreptul localităţii bulgare Sozopol, astăzi oraş turistic la 35 km sud de Burgas, ce purta în Antichitate numele de Apollonia Pontica, ulterior făcând parte din Imperiul Bizantin şi din Regatul bulgar. Orasul Sozopol este unul dintre cele mai vechi orase aflate pe coasta bulgara a Marii Negre si dateaza din Epoca Bronzului. Asezarea a fost colonizata de greci in jurul anului 610 i.Hr.. Orasul a devenit de timpuriu un important centru crestin, avand functie de resedinta episcopala.

Insula Sf. Ivan, cea mai mare dintre cele cinci insule bulgare din Marea Neagră, adăposteşte un far şi clădirile sale anexe, precum şi ruinele Mânăstirii Sf. Ioan Botezătorul, complex monahal datând din secolele V-VI, construit deasupra unui templu roman.

Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul a devenit un important centru crestin in intreaga regiune. In jurul secolelor VII-IX, complexul a fost parasit pentru o vreme, urmand a fi reconstruit in sec. X.

Cercetarile arheologice au inceput in 1985, derulandu-se pe o perioada de doi ani, timp in care au fost descoperite o biserica, o resedinta episcopala, o biblioteca, o parte din zidul fortificat si cateva chilii monahale.

Panoul care anunţă şantierul arheologic
Panoul care anunţă şantierul arheologic

De curând, săpăturile conduse de arheologul Kazimir Popkostantinov au adus la lumină o raclă-relicvariu din alabastru, zidită în altarul unei biserici vechi, cu hramul Sf. Ioan Botezătorul, din cadrul complexului monahal. Racla, deschisă în prezenţa oficialilor Bisericii şi statului bulgar, conţine moaşte ale Sf. Ioan Botezătorul – părţi ale unui braţ, ale tălpii piciorului, dinţi şi un os facial.

Inca de la la inceput arheologii au sugerat ca acest relicvar ar putea adaposti moastele Sfantului Ioan Inaintemergatorul Domnului, fiind cunoscuta traditia existenta in vremea ridicarii Bisericii Sfantul Ioan Botezatorul (sec. V) de a fi construita pe mormnatul sfantului, sau de avea la temelie moaste ale sale.

Pe langa dovezile de ordin toponimic, o descoperire la fel de importanta, fara de care asupra autenticitatii moastelor ar fi planat suspiciunea, a fost o cutie mica gasita la o distanta de 1,2 m de relicvar, ce pastreaza o inscriptie in limba greaca. Desi lipsesc anumite litere, se intelege ca un anume Toma este cel care a adus particelele moastelor Sfantului Ioan Botezatorul, pe data de 24 iunie (Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul).

Desi nu exista o dovada clara in acest sens, arheologii spun ca moastele Sfantului Ioan Botezatorul ar proveni din Constantinopol. Se presupune ca in vechime, Patriarhia Ecumenica din Constantinopol ar fi oferit o parte din moastele sfantului Manastirii Sfantul Ioan Botezatorul.

Şantierul arheologic, pe fundal oraşul Sozopol
Şantierul arheologic, pe fundal oraşul Sozopol
Locul unde au fost găsite moaştele
Locul unde au fost găsite moaştele

Autenticitatea Sfintelor Moaste a fost recunoscuta si de Biserica Ortodoxa Bulgara. Prof. Kazimir Popkonstantinov, seful echipei de arheologi, a predat sfintele moaste Episcopului Ioaniki de Sliven care le-a încredinţat bisericii cu hramul Sf. Gheorghe din Sozopol, biserică ce mai deţine moaşte ale Sf. Andrei şi o bucată din lemnul Sfintei Cruci.

Dezvelirea unui osuar comun
Dezvelirea unui osuar comun
Biserica Sf. Gheorghe
Biserica Sf. Gheorghe
harta1

Cu aceasta ocazie, mii de pelerini bulgari, precum si turisti romani, rusi, germani, polonezi, cehi, care se aflau in vacanta pe litoralul bulgar al Marii Negre, au participat la acest moment unic inchinandu-se la Moastele Sfantului Ioan Botezatorul.

Sfintele moastele, ce constau in fragmente de os provenid din bratul si piciorul Sfantului Ioan Botezatorul, au fost asezate intr-o frumoasa racla din argint donata chiar de prim-ministrul bulgar.

La scurt timp a fost consemnata si o prima minune pretrecuta cu o femeie din Rusia, care, de teama, isi pierduse capacitatea de a vorbi, in urma unui atac terorist cecen din Moscova. Aceasta si-a recapatat graiul in chip minunat dupa ce s-a inchinat la moastele Sfantului Ioan Botezatorul.

Moastele Sfantului Ioan Botezatorul din Sozopol, Bulgaria, vor sta in Biserica Sfantul Gheorghe pana la finalizarea lucrarilor la Catedrala Sfantul Chiril si Metodie, aflata in apropiere.